Italian matka 3.-11.5.2023

Rafaello Mykkä. Kuva: Pertti Peltola


Tällä matkalla koettiin 
Riminin merellinen tunnelma,
Italian maaseudun 
kuvankauniit maisemat 
ja idylliset pienet kaupungit.
Historiallinen Bologna ja
ainulaatuinen Firenze
huokuivat historiaa ja 
kulttuuria vieden meidät 
taiteen ja kulttuurin 
hurmokseen.

__________________________________

Parahin Eliisa! Veljemme Tapio! Hyvät vaelluskumppanit!

Muinaisten vaeltajien tunnusmerkkejä olivat risti ja sauva. Risti oli toivon tunnus ja sauva oli merkki ihmisen tarvitsemasta avusta.

Matkalla oppii parhaiten tuntemaan lähimmäisensä. Ja siinä sivussa oppii tuntemaan myös itsensä paremmin. Yhdessä vaeltaminen on kuin paasto, ennen pitkää vaeltajat näyttäytyvät omana itsenään.

Intaanit varoittivat jo muinoin arvioimasta kenenkään sanoja, tekoja  tai luonnetta ennen kuin on  kulkenut tovin hänen mokkasiineissaan.

Kulkiessamme vieraassa ympäristössä korostuvat vaatimattomuus ja yksinkertaisuus. Olemme sitä, miltä näytämme ja kaikki oma on kannettava mukana.

Ihmissuhteet muuttuvat matkalla pelistä selkeiksi ja ylenpalttinen kiltteys muuttuu aitoudeksi. Hiljaisuus antaa mahdollisuuden kuulla, myös itseään.

Pyhiinvaellusten ydin oli muinoin jakaminen - sekä ilojen että surujen. Tämä vuosituhanten perinne pitää jalat maassa, mutta antaa ajatusten tavoitella taivaita.

Toinen vaellusten tunnus on verkkaisuus, siten näkee enemmän. Nähdäkseen syvällisesti on päästävä eroon kiireestä, muuten oleellinen ei kirkastu.

Sinä, Eliisa ja Sinä, Tapsa, olette johtaneet meitä turvalliseti täällä uskon koettelemusten sijoilla. Sanotaan, että usko on elämän ellipsi, joka kätkee sisäänsä vuoria siirtävän voiman. Ja teihin kahteen me olemme voineet luottaa täydellisessti. Kiitämme Teitä vaivannäöstänne ja huolenpidostanne.

Olemme huomanneet, että taide on se lanka, jonka varassa me ihmiset roikumme. Se on lanka yksilön ja yhteisön, tulevaisuuden ja menneisyyden välillä.

Taide on kuin aika, yhtä herkkä, yhtä heikko, yhtä voimakas, yhtä liikkuva, yhtä ikuinen. Toisen asian lopussa on aina toisen asian alku. Aika on suureista suurin. Aika on tässä ja nyt, mutta vain, juuri nyt.

Muinaiset ristiretkeläiset toivottivat erotessaan toisilleen: ”Rauhaa ja kaikkea hyvää!” Niin mekin nyt toivotamme, Sinulle Eliisa ja Sinulle Tapsa, kiitollisina: ”Pax et bonum!”

                                  10.05.2023, Bologna, Pertti Peltola

Ravenna, kuvassa Liisa Peltola. Kuva: Pertti Peltola
Arno joki Firenzessä. Kuva: Pertti Peltola
Michelangelo - David. Kuva: Pertti Peltola
San Vitalen mosaiikit. Kuva: Pertti Peltola
Oppaat Ravennassa, oikealla Elisa Niinimäki. Kuva Simo Tyynelä
San Vitalen kirkon taidetta. Kuva Simo Tyynelä