Kammin retki

1.päivänä syyskuuta 28 senioria matkasi pohjanmaalle Kauhajoelle Nummikylään tutustumaan Kammikylään ja Karvialle Anne Mattilan taidekahvilaan. Matka sujui mukavasti Lampisen tilausajobussilla Tapsan ohjastamana. Kahvitauko pidettiin mennessä Jalasjärven Juustoportissa. Perillä Kammikylässä isäntä ja koko kammiprojektin toteuttaja Erkki Kalliomäki kertoi Kammikylän rakentamisesta. Kahdeksan vuoden aikana on alueella pidetty mm. lukuisia kansainvälisiä työleirejä, joihin osallistujia tuli 43 maasta, mm. Etelä-Koreasta, Indonesiasta jne. Kammikylän jälkeen tutustuttiin noin 400 asukkaan Nummijärveen Erkin opastamana. Tutustumiskohteena oli mm. 1934 rakennettu kirkko. Erkki korosti monessa yhteydessä kylän oman väen talkootyön, eli kökkityön merkitystä.

Anne Mattilan taidekahvila, galleria ja sen ympäristömiljöö yllätti monet. Alue on tavattoman viehättävä rakennuksineen ja taidepolkuineen, kuten paikan emäntä Anne Mattila itsekin. Auliisti hän kertoi itsestään ja harrastuksestaan.

Kammikylä löytyy Nummijärven itärannan tuntumasta Ruuhinevalta.
Alueelle johtaa sorastettu polku ja pitkospuut
Polun varrella odotti...mikähän
Ilmeikkäät kasvot sillä oli
Julumetun tupa oli tämä rakennus nimeltään.
83 vuotias Erkki Kalliomäki kertoi kammiprojektista ja vähän muustakin erittäin elävästi.
Julumetun sali oli täynnä tarinan kuulijoita
Julumetun tuvan julkisivu on koristeeltu kanervilla
Yksi alueen lukuisista saunoista
Kulku alueella onnistui vain pitkospuita pitkin
Nummikylän kirkko, joka sekin on vuonna 1934 talkoilla tehty ja oli aivan erinomaista puutyötä
Sanan kuulijoita kirkossa
Matkalla ihmeteltiin myös lapinkaivoa, joka on jääkauden jälkeiseen suppaan syntynyt pieni järvi. Perimätiedon mukaan Suomen sodan aikana runsaat 200 vuotta sitten siihen on upotettu venäläisen kenraalin kultaiset rattaat.
Anne Mattilan galleria, jossa hän työskentelee. Rakennus on 1800 luvulta ja siirretty muualta tänne.
Galleriassa Anne Mattila toivotti vieraat tervetulleeksi ja kertoi alueen syntyhistorian. Annen äiti oli leiponut mainiot munkit kahvin seuraksi.
Alueen rakennuksia
Tässä rakennuksessa toimii myymälä
Alueella on myös kahvila A-oikeuksin.
Taidepolun varrelta löytyy myös pieni kappeli, jonka Anne rakennutti sen jälkeen, kun oli nähnyt siitä unta.
Tiedottajan kommentti: Annen taulut olivat tavattoman upeita ja varsinkin talvimaisemaa esittävät taulut olivat sellaisia, joita kotonaankin jokainen mielellään katselisi. Niistä otettuja valokuvia ei kuitenkaan ole sopivaa nettiin laittaa, joten käykää itse katsomassa. Anne Mattilan taidekahvila löytyy hieman Karvian pohjoispuolelta tien 273 varrelta.